úterý 15. prosince 2009

Novoroční speciál

Dnes jsem založil "Novoroční speciál" z koncentrátu VÚPS 3kg/20litrů za pomocí kvasnic VÚPS s přídavkem 3,3ml 6% chmelového extraktu. Kvasit budu při 10°C, abych předešel nežádoucím změnám chuti.
18.12. tak už to kvasí, sebral jsem poměrně hustou pěnu. teplota okolí se pohybuje na 9-10°C.
23.12. stáhnutá pěna, pivo příjemně voní po chlebu, lehce jsem koštnul a začíná mít typickou pivní chuť.
29.12. pěna na povrchu se už netvoří, primární fermentace by měla být u konce, takže stáčím. Jako obvykle do 1ltr PET lahví s přídavkem dextrózy na sekundární kvašení. Uloženo do fermenťáku 9,5-10°C.
5.1. nasycení lahví se zdá být dostatečné, tak stahuji teplotu na 1-4°C a nechám ještě uležet.

Žádné komentáře:

Okomentovat